STRESS / UTMATTNING

Här är lite information som jag har samlat från nätet gällande det jag har blivit drabbad av.

Stress kan ligga bakom smärta:

– Kombinationen av psykisk stress och fysisk belastning kan göra musklerna spända och kan ge en långvarig smärta.

– Stress ger sömnstörningar och det kan skapa problem med smärta från ”sköra” muskler. Det är nämligen är under djupsömnen som det sker en återuppbyggnad och reparation av musklerna och bindväven. Stress resulterar ofta i smärta i axlar och nacke. Där ligger också den stora kappmuskeln som är rena åskledaren för stress och den ligger närmast psyket tillsammans med käkmuskler och andra ansiktsmuskler som också spänner sig när vi är stressade.
Människor som genomgår psykiska kriser har ofta smärtor i nacke och axlar, musklerna fångar upp stressen och spänningen.

 

Farligt att pressa sig själv

I vårt samhälle finns en idealiserad bild av att det är häftigt att leva i ett högt tempo med mycket händelser, övertid på jobbet och att pressa sig själv. Men om inte kroppen och själen får chans till regelbunden återhämtning kan resultatet kan bli förödande.
– Belastningen på musklerna vid psykisk stress kan få allvarliga konsekvenser när den läggs ovanpå belastningen vid både lättare och tyngre fysiskt arbete.

Det spelar ingen roll om man har ett lätt skrivbordsarbete eller ett fysiskt tungt arbete. Idag anser man att det framförallt är den psykiska stressen som orsakar utdragen spänning och därmed smärtor.

Människor vars muskulatur inte slappnar av under raster eller vid mikropauser, kan få smärta i muskulaturen. Muskelspänning kan bero på ångest, oro eller vardagliga bekymmer med trivsel på jobbet eller i relationer, ekonomi och att stressystemet hela tiden är för uppvarvat, något som kan finnas kvar även under sömnen.

Undersökningar har visat att det är människor som känner att de inte har tid eller ork att sköta sin hälsa ordentligt och de med monotona och tråkiga arbeten, som också behöver mest tid för att varva ned efter jobbet.
–Motion, tid för sig själv, samt goda och varma  relationer sänker annars stressen och fungerar som något av en buffert, ett slags skydd  mot ohälsa.

 

Många människor måste få en bättre relation till sin kropp. Man måste låta omsorgen om hälsan ta tid och tänka på återhämtning och pauser. Det kanske går att förbättra arbetsvillkoren? Motion, avslappningsövningar och stöd från sin omgivning är också läkande.

Våra villkor under dagen bäddar för en god nattsömn. Då återhämtar och repareras sig både kropp och hjärna .

 

Kroppen svarar med en stressrespons på en rad olika saker.

- Yttre stress från jobb

- andras krav på att du ska prestera

- inre stress och oro kopplat till låg självkänsla

- Även träning är en stressor...iallafall om man börjat bli utbränd. (kort, intensiv träning i lagom mängd är dock oftast ett bra komplement om man har förhöjda stressnivåer, liksom stretching och andra mjuka aktiviteter. )

 

Symtomen för utbrändhet visar sig både fysiskt och psyksikt.

Man känner sig utslagen och väldigt trött efter kortare tids aktivitet.

 

Binjurar utmatting:

Vanligt är att man känner sig trött på morgonen och under dagen, men som vanligt på kvällen. Kroppen orkar nämligen inte upprätthålla den normala kortisolcykeln, vilken egentligen innebär större mängder kortisol på morgonen och dagen.

Det är bra att äta potatis, paprika,  aubergine och tomat. Socker är däreomt "gift"! Det utarmar vissa vitaminer!

 

Utbrändhet/Utmattninssyndrom

Med utbrändhet menas en kollaps som följer på en långvarig stress. Symptomen är fysisk, emotionell och mental utmattning, med en trötthet som inte släpper hur mycket patienten vilar. Utmattningen sker successivt.

Signaler på att något håller på att gå fel

Det finns många tecken på att något håller på att gå fel. Men att folk går i väggen har att göra med att man inte lyssnar på dessa signaler utan fortsätter med att köra på för fullt. Det som händer inne i kroppen är att närings- och energiresurserna töms och det leder så småningom till total utmattning.

1. Stress

Sympatiska nervsystemet aktiveras och kroppen ökar sin prestationsförmåga. Binjurarna ökar sin utsöndring av stresshormoner. Adrenalin pumpas ut i systemet, blodsockerhalten höjs, blodtrycket höjs m m. Vid långdragen stress utsöndras även kortisol ett hormon som låser fast kroppen i högsta beredskap under en längre tid.

2. Anpassning

Upplever man stark stress under längre tid anpassar sig kroppen med att ständigt varar inställd på "fara", kämpa eller fly. Matsmältningen försämras, både mage och tarm skadas. Kroppen håller kvar natrium, utsöndrar kalium och andra viktiga mineraler via urinen. Kroppens energi och näringsförråd töms nu om inte extra mycket tillförs via kost och tillskott. Kroppens stress ökar och även små krav kan kännas övermäktiga, prestationsförmågan försämras.

3. Utmattning

Nu börjar kroppens reserver ta slut. Binjurarna fungerar inte som de skall. De är utmattade och du känner dig kronisk trött. Du återhämtar dig inte trots vila och sömn. Symptom som är vanliga är tryck över bröstet, spända muskler, huvudvärk och retlighet, magproblem och sömnproblem.

 
Sjukdomar som har samband med stress

Vissa sjukdomar har ett direkt samband med olika stresstadier. Några exempel är matsmältningsproblem (magkatarr, magsår, irriterad tjocktarm, förstoppning, diarré), muskel- och huvudvärk, astma, allergier, hudproblem, ångest, depression, sömnproblem, oregelbunden mens, fläckvis håravfall och vissa hjärtproblem.

 

Vägen tillbaka till att må bra
  • Fyll på näringsförråden. (Min notering: Sök gärna en homeopat. Jag fick bra hjälp där!)

  • Hjälp magen med näringsmediciner och örter som kan läka magslemhinnan och hjälpa tarmfloran i magen att komma i balans.

  • Kosten är viktig både hur du äter och vad du äter.

  • Vägen tillbaka – det kan ta tid att återhämta sig, men det går att bota. Men det är svårare om du tar symptomdämpande kemiska mediciner, sömntabletter eller dylikt.

  • Känslor, tankar och attityder påverkar hormonsystemet, och det i sin tur påverkar både humör och kropp.

Vad är stress?

I dag lider allt fler av stress, trötthet och utmattning. Orsakerna kan vara många men livsstilen är en viktig faktor förstås. Stress handlar egentligen om något som utmanar kroppen på något vis – en stressor.

För mycket träning kan också vara en stark stressor, liksom kroniska inflammationer. Andra stressorer är koffein, alkohol och nikotin.

 

Binjurarna reagerar på stress

Binjurarna är små körtlar som sitter ovanpå njurarna. De reagerar på stress oavsett form och insöndrar bland annat höga halter av kortisol vid stress. Den här responsen är helt normal och kan även vara livräddande då din kropp bokstavligen förbereder sig för flykt eller kamp.

Med det är allt gott, men om stressen blir långvarig och kortisolnivåerna blir kroniskt förhöjda, påverkar det även andra hormoner negativt. Kroppen stävar efter jämnvikt och man kan säga att kortisolet ”stjäl” från andra uppbyggande hormoner.

Stress kräver extra näring

Kroppen är fantastisk när det gäller att kompensera för olika brister och obalanser och du kanske inte märker något förrän kroppen börjat tömma sina näringsdepåer eller obalanserna har blivit långtgående.

Vid stress kräver kroppen mer av vissa näringsämnen. Bland annat går det åt mer zink, magnesium, C-, och B-vitaminer. Om din kropp förbrukar mer än du tillför till av dessa näringsämnen, uppstår slutligen brister och bristsymptom. Exempel på sådana symptom är: sömnproblem, muskelspänningar, ångest, hjärtklappning, irritabilitet, blodsockerobalans, tinnitus, svettningar, trötthet, depression, slemhinneproblem, huvudvärk, hudförändringar, håravfall, anorexi, impotens, nedsatt fertilitet, PMS och sämre immunförsvar.

 

Serotonin

Vid långvarig stress påverkas även hjärnans transmittorsubstanser, där bland annat serotoninet ingår och kan bli lågt. Detta kan förklara varför så många människor i dag äter antidepressiva medel för att stävja symptom som sömnproblem, pms, depression, ångest och självmordstankar.

På kort sikt kan det lindra, men roten till det onda behöver kartläggas och sedan tas omhand för att en varaktig läkning ska ske.

 

Återhämtning från stress

Kroppen är skapad för att kunna hantera akut stress och sedan återhämta sig igen och det finns mycket du kan göra för att hjälpa dina binjurar (och hela din kropp) om du misstänker att du har obalans.

Troligen vet du redan flera saker du ”borde ha gjort” men kanske inte orkat genomföra. Den här situationen är inte alls ovanlig eftersom det faktiskt krävs energi, inspiration och handlingskraft för att lyckas genomföra förändringar – egenskaper man ofta har brist av när binjurarna är uttröttade.

 

Hitta orsakerna till din stress

Det kan även finnas stressorer i ditt liv som du inte känner till, som matintoleranser, bakomliggande sköldkörtelproblematik (som kanske inte syns på doktorns prover) tungmetallbelastning, trauman m.m. som du kan få hjälp med att upptäcka och åtgärda.

 

Lite tips…

  • Prioritera vad som verkligen är viktigt i ditt liv

  • Sätt tydliga men kärleksfulla gränser

  • Rör på dig utomhus i dagsljus varje dag

  • Prioritera sömn, njutning och vila

  • Ät ren och livgivande mat och uteslut stimulantia

  • Lyssna till klassisk musik och gör saker som gör dig glad

  • Ta hand om såväl relationen till dig själv som till dina nära

  • Håll koll på din energibudget genom att föra en Energidagbok

Protein är, som sagt, viktigt för binjurarnas funktion och det erhåller man bäst från kött, fisk, fågel, ägg eller skaldjur. Binjurarna behöver även salt för att fungera normalt och total saltrestriktion är inte bra.

Binjureutmattning orsakas av stress, antingen kan det vara känslomässig,  mental eller fysisk stress eller skada.
Energimässigt beror det på att du ge bort din energi till andra eller till ideal och/eller trossystem som du harbefäst i ditt liv. Allt detta skapar stress i ditt liv.

 

  • Om du säger ja till något även när du egentligen inte vill, ger du bort din makt åt andra.När du gör något du känner inte är rätt eller sant för dig men gör det ändå, ger du bort din makt.

  • Varje gång du ger bort din makt läcker du energi från dina binjurar, energi som behövs för att driva dessa.

  • Göra saker som du vet inte är bra för dig bidrar också till binjureproblem eftersom du inte hedra din kropp och är i fullständig strid med sig själv. Detta skulle kunna omfatta äta mat du vet är inte bra för dig, dricker för mycket alkohol, ta droger, röka, gå till sängs sent, inte få tillräcklig vila och avkoppling, etc, etc.

Stress kan utlösa fibromyalgi

(vilket vi verkligen inte får hoppas!)

En smärtutsatt grupp är människor med fibromyalgi. Kerstin Wentz som har forskat kring fibromyalgi, har sett att smärta i hela kroppen är starkt kopplat till en hög stressnivå och till psykisk belastning.

Fibromyalgi debuterar i regel i 40-årsåldern, ofta i samband med ett kristillstånd. Kvinnor drabbas mycket oftare än män. Innan fibromyalgi utvecklas kan kvinnan känt av stressiga arbetsvillkor och avgränsad smärta.Via magnetröntgen har man visat att hjärnan hos den som har fibromyalgi, är dubbelt så känslig för smärta som hjärnan hos en frisk person.

 

 



Kontakta mig