Akuten en fredagseftermiddag

23.08.2014 09:22

 

Igår fredag kände jag mig ännu sämre. Så fort jag hostade drog det ihop sig i halsen till ett hemskt väsande högt ljud vid inandning. Har hållt på med astmamedicinen i 5 dagar och nu kändes det värre!

Ringde till vårdcentralen som bara hade en läkartid kvar...till henne jag var hos första gången. -Nej tack sa jag. - Henne har jag inget förtroende för...

Blev då rek. att ringa jourcentralen på kvällen.

Vi bestämde dock att jag skulle åka till akuten direkt så vi var inne kl. 15.00.

Först ville de inte ta emot mig utan skicka vidare mig till jouren men sen kom en läkare och han hörde min andning och lät mig stanna.

De tog blodprover och blodtryck och sedan fick jag ett rum. Där satte sköterskan mig till att andas syrgas + något ämne som skulle vidga luftrören. Skulle andas i 5 minuter. Hon gick ut och jag satt där själv. (maken var och flyttade bilen). Behövde hosta flera gånger under tiden jag andades och när 5 min gått kom sköterskan in igen. Hon tog bort den och frågade hur det kändes. - Vet ej... OK...jag kommer tillbaka säger hon. Så fort hon har gått får jag världens hostattack med påföljande hemsk andnöd. Jag kände direkt att jag blev sämre efter inandningen.

Sen fick man ju vänta en evighet till en läkare kom...han såg ut att vara 25 år :-). Under tiden han pratade med mig försvann han 3 ggr till andra patienter och två ggr pratade han i telefon inne i rummet där jag låg. Till slut fick jag lämna kissprov och göra ett EKG också.

Han kom iallafall fram till att det inte kan vara astma jag har eftersom jag inte blivit bättre i veckan utan sämre. Han sa att inhalatorn gör halsen torr så det var nog en bidragande orsak för mig att jag blev mer irriterad och hostig. Sen nämnde han magkatarr. - Ja...det kände jag faktiskt av...just igår...och förra veckan 2 dagar. Men inte annars. Men kom ändå att tänka på att jag tyckt att slemmet i halsen var syrlligt..och det retade ju som fasen så fort jag fick slemmet i halsen. Det var då det drog ihop sig och jag fick andnöd. Kunde ju inte heller äta viss mat...stark mat, krydda, tomat m.m. Har gått ner 2,5 kg på 2 veckor ungefär. Detta stämmer ju med vid magkatarr. Har ju också druckit otroligt mycket med te och honung.

Läkaren kunde inte göra något mer...kraftigt virus och förmodligen magkatarr som irriterar i halsen. Jag fick Omeprazol utskrivet. Astmamedicinen slutade jag med direkt i gårkväll.

När jag väl kom hem stod barnen och gjorde tacos....ville ha hjälp med att skära en lök. Jag ställer mig över löken och börjar hacka samtidigt som jag pratar. På 1 sek får jag världens "anfall". Jag börjar hosta och halsen drar ihop sig i hemska kramper. Jag lät fruktansvärt när jag försökte dra in luft...

Det var det absolut värsta jag varit med om i andnöd. Till slut fick jag slut på anfallet och kunde börja andas. Sippade vatten i flera timmar efter det och höll mig tyst...pratade inte. Barnen grät av rädsla...det var riktigt otäckt. Men förstår ju nu i efterhand att löken framkallade detta.

Jag googlade sen på magkatarr och får fram att det kan framkalla både HOSTA, ASTAMALIKNANDE SYMPTOM och SLEM i hals och luftrör!

Detta sa ju läkaren på akuten inget om...att det KAN bli så illa...han sa bara att det kanske irriterade av magkatarren. Att magkatarr kan framkalla SLEM har jag aldrig hört.

Så min virusinfektion i halsen och sen magkatarr på det gjorde så att det blev så här illa ! Sen hjälpte det ju inte precis att jag fick fel behandling med astmamedicin som gjorde min hals ännu värre.

Idag lördag är det lugnare för mig. Jag hostar inte alls så mycket! Har tagit Omeprazol...skippar te och honung för socker är ju tydligen inte bra för magkatarr. Jag har slem fortfarande i halsen och är torr vilket irriterar men det är mycket bättre. Nu ska jag kurera magkatarren och så kommer förmodligen alla andra besvär att lägga sig!

Men läkare har jag inte alltid mycket för övers...Den första läkaren sa att man bara kan få astma om man är allergisk. Men astma kan ju bryta ut vid en kraftig halsinfektion läste jag på nätet. Det finns både No-Allergic Astma och Förkylningsastma som inte beror på allergi. Sen kan man alltså få astmaliknande symptom av magkatarr...som jag nu....

Den andra läkaren gav mig fel mediciner...

Den tredje på akuten föreslår magkatarr men berättar ändå inte att det kan bli så här illa av det. Vore ju bra om de förklarar!

Väl att google finns så man kan ta reda på lite själv och förstå sina symptom.

 

 

—————

Tillbaka